Julklappsrim - en gammal sed för julklappar

Att rimma på våra julklappar är en gammal sed i vårt land, åtminstone känner vi till den sedan 1700-talets senare del. Det var ursprungligen mest en borgerlig tradition men är numera alhnänt spridd. Att hitta på fyndiga, roliga julklappsverser, som säger något om innehållet eller mottagaren utan att avslöja gåvan, är inte så lätt alla gånger. Även för en skald av Geijers dignitet kunde det medföra en del problem. Så här diktade han kort och kärnfriskt på ett paket innehållande ett par hängslen: "Denna gåvas syftning är en högre lyftning."
Till den obegåvades tröst finns "hjälpredor" och rimlexikon att låna på biblioteken, t ex ett väldigt omfångsrikt verk  av Emil Burenfeldt från 1939, innehållande 8860 julklappsrim och 61 grötrim.
Det går också bra att travestera kända skalder. Det här exemplet avslöjar dock innehållet, vilket bör undvikas. "Det borde varit stjärnor att smycka ditt änne, nu får det räcka med detta lilla spänne."
För dig som behöver inspiration till rim på dina egna julklappar så finns det flera sidor på nätet med bra julklapps-rim. Exempelvis kan du hämta råd och rän på Ordsprak.se;s sida för julklappsrim

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0